1. april la et ad hoc-utvalg i Vinje nasjonalparkkommune frem forslag til konkrete tiltak som skal bedre villreinenens levevilkår. – Tiltakene vi foreslår vil også hjelpe nabokommunene og andre nasjonalparkkommuner, sier Per Wraa i Vinje.
Ad hoc-utvalget ble opprettet i vinter av kommunestyret i Vinje etter en frustrasjon over at sentrale tiltaksplaner for villreinen blir for generelle og overordnede. Inngående lokalkjennskap til villreinområdet gjør forslagene svært konkrete.
– Villreinen har vært viktig for innbyggerne i Vinje i generasjoner. Menneskelig aktivitet i villreinens leveområder har satt villreinen under stort press i lang tid, sier Per Wraa, som er landbruksrådgiver for skog, vilt og naturforvaltning i Vinje nasjonalparkkommune.
I Vinje kalver ikke reinen lenger på samme sted som før, fordi den blir forstyrret i sin naturlige vandring når mennesker er i området. Det lyser rødt for villreinen i nasjonalparken og Vinje kommune.
Foreslår restriksjoner
– Det som hjelper, er færre mennesker. Da må det upopulære tiltak til, som restriksjoner på ferdselen, forklarer han.
Ad hoc-utvalget åpner for å stenge enkelte turstier, og lede turister og andre besøkende til mindre sårbare områder. Utvalget foreslår å lage soner i nasjonalparken uten overnatting. I tillegg vil det å utsette åpningen av vinterstengte veier med noen uker i kalvings- og oppvekstområdet øst i nasjonalparken, bety mye for villreinen.
– Her er det sen vår, og beitet er best tre uker etter spiringen. Denne justeringen gir reinen ro i den første kritiske tiden med kalver, legger han til.
Utvalget foreslår også permanent stenging av noen veier inn til populære områder.
Per og de andre utvalgsmedlemmene er opptatt av at i stedet for å fokusere på forbud, ønsker de å styre ferdselen til andre steder der det er greit å gå, kite eller padle. De er forberedt på at noen av de foreslåtte tiltakene kan være kontroversielle og skape debatt.
Prisen å betale
– Skal vi ta vare på villreinen og naturen, må vi endre adferden vår. Det er prisen vi må betale, sier Per.
Ad hoc-utvalget består av to representanter fra kommunestyret med varamedlemmer, to medlemmer fra Hardangervidda grunneigarsamskipnad fra Vinje, ett medlem fra kommuneadministrasjonen, ett medlem fra Villreinsenteret og ett medlem fra reiselivet.
Parallelt venter kommunen på den overordnede tiltaksplanen for villreinen fra Miljødirektoratet. Sammen med den lokale planen for villreinen i Vinje og kommunens nye arealplan, har Per tillit til at planene vil utfylle hverandre og hjelpe reinen.
– Nå er det opp til kommunestyret å behandle forslagene våre. Vi håper det blir godt mottatt, og at vi får en god plan. Andre nasjonalparkkommuner kan også få tilgang på vår plan.
