Ordfører Christian Sønstlien i Årdal åpnet konferansen med å ønske varmt velkommen og presenterte Årdal som både nasjonalparkkommune og industrikommune. Årdal med 5200 innbyggere fikk status som nasjonalparkkommune i 2020. Dette er bredt forankret politisk og i kommunens planer – både i samfunns- og arealdelen av planverket!
– Vi har fått gjort mye, men har fortsatt arbeid igjen. Fellesskapet i NPKL gjør at vi lærer av andre nasjonalparkkommuner og får kunnskap om hvordan ta vare på det vi har, sa ordføreren under åpningen av konferansen.
Over 60 deltakere, blant dem ordførere, varaordførere, folkevalgte, ansatte i kommunen, nasjonalparkforvaltere og ansatte i visitselskap, kom til Årdal for å dele erfaringer og bygge nettverk. Ordføreren og hans team tok godt vare på gjestene fra konferansens start til slutt.
Se intervju med Christian Sønstlien, ordfører i Årdal kommune:
Merkevaren 10 år
Statsråd Andreas Bjelland Eriksen hilste konferansedeltakerne på video og understreket konferansens rolle som møteplass for å diskutere de utfordringene og mulighetene nasjonalparkkommunene deler.
– I år fyller merkevaren Norges nasjonalparker ti år. Ti år med å forvalte nasjonalparkene i et evighetsperspektiv, sa statsråden og ønsket forsamlingen et godt møte.
Se videohilsen:
Industri og natur, hånd i hånd
Årdal er kjent for sin storslagne natur innerst i Sognefjorden og samtidig som teknologikommune. Kommunen balanserer naturvern og verdiskaping. Hjørnestensbedriften Hydro med 2000 årsverk i regionen er en viktig støttespiller. Å kartlegge naturverdien inngår i prosjektene. Leder for Hydro i Årdal, Anveig Bjordal Halkjelsvik og bærekraftsdirektør Ingrid Saunes holdt et innlegg om industri og bærekraft.
Tidligere statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Alexander Øren Heen, gikk gjennom formålet for vernet av Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde. Han fortalte om prosessen som pågår for å utvide det eksisterende verneområdet.
Friluftsliv og besøksforvaltning
Gaute Emil Svensson, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT i Tromsø, delte sine betraktninger gjennom blant annet det fire-årige prosjektet “Allemannsrettens omstridte natur”. Med økt besøk er allemannsretten utfordret, og krever at også lokale verdier og praksis tas inn i besøksforvaltningen.
Hvor mange turister og besøk tåler en region? Tålegrenseanalyse ved økt turistbesøk var tema i seniorforsker Agnes Brudvik Engeset i Vestlandsforsknings foredrag.
Kristian Bjørnstad, Norges koordinator for Interpret Europe og daglig leder i Norske Parker, tok for seg hvordan vi kan påvirke adferd i naturen med kommunikasjon, mens Ellen Fivelstad i Visit Sogndal presenterte prinsipper for ansvarlig markedsføring av reiselivet.
Den første konferansedagen ble avsluttet med en sentrumsvandring i grupper med lokale frivillige guider fra Årdal Sogedal.
På konferansens dag to gikk Britt Dalland i Vestland fylkeskommune gjennom de fem grunnleggende spørsmål å stille for å få god besøksforvaltning. Hun presenterte fylkeskommunes prosjekt om reisemålsledelse hvor 22 kommuner og destinasjonsselskap er med. Ansvarlig informasjon inngår som en del av dette.
Roar Werner Vangsnes fra Distriktssenteret sitt innlegg tok for seg besøksforvaltning i distriktskommunenes samfunns- og arealplanlegging.
NPKL sin nye verktøykasse som samler tips, råd og beste praksis i arbeidet med bred verdiskaping ble presentert av Rita Iren Horsdal i fortellfortell. Maria Knagenhjelm og Halvor Røssum hos Statsforvalteren i Vestland fortalte fra arbeidet i dagens vernearbeid i foredraget “Fra fjord til tind”.
Miljødirektoratet presenterte nytt fra Miljødirektoratet og inviterte til å delta på webinarene som gjennomføres jevnlig. Nyheter og konkrete eksempler fra designmanualen ble vist frem, blant annet nye illustrasjoner. Nasjonalparkkommunene ble også oppfordret om å sikre at lenkene til kommunesidene på norgesnasjonalparker er oppdaterte.
Innfallsporten til Jotunheimen
Årskonferansen er også en studietur, og det var rikelig anledning til å dele erfaringer i pauser og på utflukter. En gruppe gikk til Avdalen med utsikt over den majestetiske Avdalsfossen, med utgangspunkt fra Utladalen nasjonalparksenter. De sprekeste tok fem-timersturen til utsiktspunktet over Vettisfossen, som er det høyeste vernede fossefallet med et fritt fall på 275 meter. En gruppe var med på et nyskapende bålprosjekt og utforsket det fine uteområdet rundt nasjonalparksenteret.
Dagen før besøket, var både ny nasjonalparkskilting på plass og en helt ny utstilling åpnet i nasjonalparksenteret. Utstillingen tar for seg både Utladalen landskapsvernområde og Jotunheimen nasjonalpark for å lære besøkende om natur og kultur, skjøtsel, planter og dyreliv.
Vi har snakket med fem konferansedeltakere om utbyttet av konferansen, se video:
Strategi og årsmøte
Una Pasovic fra Agenda rådgivning holdt et innlegg om myndighetskontakt og politisk arbeid. Nestleder i styret, Rune Benonisen, innledet til diskusjon om strategi fra 2025 til 2029.
Styreleder Ellen Schjølberg loste forsamlingen gjennom alle årsmøtesakene.
Line Miriam Haugen (Senja) er nytt styremedlem. Vi takker avtroppende styremedlem Mariann Skotte i Lesja nasjonalparkkommune for innsatsen!
Takk til Årdal nasjonalparkkommune for den prikkfrie gjennomføringen av arrangementet og utmerket vertskap!







































