Beiarn

Beiarn nasjonalparkkommune

Finn ditt naturlige høydepunkt

I Beiarn har vi ei av landets beste lakseelver, Nordlands største forekomst av grotter, luftige fjelltopper, snaufjell, kulturlandskap, frodig fauna og fantastiske forhold for varierte naturopplevelser.

Toppturer

Beiarn er omkranset av fjell. Den største fjelltoppen er Skjelåtind som ruver 1637 moh. Høgtind, Ramskjelltind, Tellingen og Leiråtind er også populære topper å bestige. Seglfjellet med sin karakteristiske form er flott å se opp mot fra havnivå, og gir et imponerende skue når du kommer til topps.

Nasjonalpark

Visste du at vi har to nasjonalparker i Beiarn? Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Láhko nasjonalpark gir storslåtte naturopplevelser. I tillegg har vi Gåsvatnan landskapsvernområde, fire naturreservat og verna vassdrag. Her kan du vandre i stillhet, og finne ditt eget terapirom.

Turløyper

Korte, lette nærturer, krevende langturer eller kanskje noe midt i mellom? Her kan du finne en sti som passer for deg.

Laksefiske

Beiarelva trekker folk fra hele Europa, og er ei elv som legges merke til. Her kan du fiske stor laks i ei kald elv med god vannstand hele sesongen.

Fiske i fjellvann

Mange kjenner til lakseelva vår, men stadig flere finner også stier som leder mot stille fiskevann. Vi er usikre på hvor mange vatn vi har, og det er slett ikke fordi vi vil holde dem skjult, men her har vi mange så du kan finne ditt eget hemmeligvatn.

Grotting

I Beiarn finner du fylkets største forekomst av grotter. Her kan du oppleve åpne besøksgrotter for familien, eller utfordre deg i skikkelig trange passasjer. Mer informasjon kommer. Kontakt Beiarn grotteklubb tlf. 917 65 381 / 911 30 160

Bålplasser

Kanskje er vi aller best på bålkaffe i Beiarn? Det er lite som slår lyden fra et knitrende bål og duften fra svartkjelen som putrer. I bygda kan du finne flere steder som er tilrettelagt for bål. Stiøyra, Pellanshøla eller ei av de fine gapahukene langs elva er åpen for alle. Spør gjerne om du vil ha et tips.

Jakt og fangst

I Norge har vi sterke tradisjoner for å høste av naturens ressurser. Når høstens sterke farger pynter opp skogen, fylles mange frysere i bygda opp med kortreiste råvarer. Det er helse og rekreasjon i å vandre etter viltet, og rundt bålet deler vi historier som fører identitet videre til neste generasjon.

Fjordfiske

Beiarfjorden er ca 15 km lang fra Kjellingstraumen og inn. Her kan man fiske etter både sjøørret, torsk, sei, makrell og andre saltvannsfisker. Fra land kan man fiske hele året, også etter sjøørret.