Oppsummert:
På høringen om hvordan finansiere fellesgoder – besøksbidrag – i kommuner med mange turister, foreslo Øystre Slidre nasjonalparkkommune Beitostølen-modellen. Nedenfor følger intervju med ordfører Bjarne Budal om modellen, som kommunen har testet siden 2018.
– Også vi er positive til høringsforslaget om at kommunene som ønsker det kan innføre et besøksbidrag fra turister som overnatte, sier ordfører Bjarne Budal i Øystre Slidre nasjonalparkkommune.
For at besøksbidraget skal bli mer effektivt og rettferdig, har kommunen imidlertid foreslått en utvidet modell med et påslag på opp mot 0,5 prosent på kjøp av varer og tjenester for både fastboende og turister i dagligvarebutikker, klesbutikker, restauranter, og annen næringsvirksomhet.
Som eksempel forklarer han at med denne modellen vil en handlekurv på 1.000,- kroner i matbutikken gi 5 kroner til å finansiere skiløyper, møteplasser, barneparker, toaletter og avfallshåndtering, uavhengig av om du er turist eller er innbygger.
– Det blir mer målrettet enn å legge til 5 prosent på bare sengene, legger han til.
Beitostølen-modellen
Bakgrunnen for forslaget er at siden 2018 har Øystre Slidre prøvd ut en egen modell for fellesgodefinansiering med gode erfaringer.
- “Beitostølen-modellen” er en måte aktørene jobber sammen på for å skape et levende, inkluderende og bærekraftig lokalsamfunn, samtidig som de styrker seg som helårs turistdestinasjon.
- Næringslivet betaler en prosentdel av årsomsetningen, og kommunen matcher hver krone, slik ta beløpet blir dobbelt så stort.
– Vi har opprettet et selskap, Beitostølen Fellesgoder, som fortsatt er i oppstartfasen. Næringslivet og kommunen deler på kostnadene til fellesgoder. Næringslivet betaler inn en prosentnøkkel av årsomsetningen, og kommunen matcher hver krone, slik at beløpet blir dobbelt så stort, forteller ordfører Budal.
I «Beitostølen-modellen» jobber Øystre Slidre nasjonalparkkommune, næringslivet og andre aktører sammen for å skape et levende, inkluderende og bærekraftig lokalsamfunn som, samtidig som de styrker seg som en helårs turistdestinasjon. Sentralt står samarbeid, dugnadsånd, folkehelseperspektiv og en langsiktig tilnærming til lokal og bred verdiskaping.
Piloter
Næringen har også foreslått en enkel lov for å håndtere deres forslag til fellesgodefinansiering gjennom Beitostølen-modellen.
– Vi ønsker at for eksempel vår kommune, Geiranger og turistkommuner i Lofoten kan teste ulike modeller for fellesgodefinansiering i et eget pilotprosjekt. Da hadde vi fått mer erfaring for å velge den beste løsningen for et bærekraftig reiseliv hvor vi legger til rette for besøk der naturen tåler det, mener han.