I september var Reisa nasjonalpark vertskap for det årlige nettverksmøtet TransparcNet Meeting 2024 i samarbeid med finske Käsivarsi Wilderness Area. Rundt 50 representanter fra 11 av Europas 13 grenseparkområder var samlet for å dele erfaringer om hvordan samarbeide om felles utfordringer, som klima.
– Naturen har ingen landegrenser. Det krever at vi samarbeider på tvers av land. Nettverksmøtet vi arrangerte i høst ga oss verdifull innsikt for å løse utfordringene vi har felles, sier Rune Benonisen, nasjonalparkforvalter for Reisa nasjonalpark og styremedlem i Norges nasjonalparkkommuner.
Hvordan møte klimautfordringer?
Møtet startet i Reisa nasjonalpark og fortsatte i Käsivarsi Wilderness Area med foredrag og presentasjoner. I stedet for tradisjonelle workshops ble det i Reisa nasjonalpark arrangert turer, der deltakerne diskuterte i små grupper underveis. Det ga arrangementet en uformell ramme som åpnet for de gode samtalene og erfaringsdeling.
Representanter fra verneområdene delte hvordan de merker klimaendringene og hva de gjør for å møte dem. Det er færre dager med temperaturer under 30 kuldegrader om vinteren og flere dager over 0 grader. Det gjør vinterforholdene mer ustabile, for eksempel på vassdrag hvor det vanligvis er sikker is. Det fortelles om mildere vintre som gjør at arter av lauvmakk overlever vinteren og skader trær i større grad enn før. For mye nedbør og problemer med avrenningen av regnvannet, tørke og fare for skogbrann, er andre utfordringer. I noen nasjonalparker i Sentral-Europa løfter tregrensen seg 43 cm over havet hvert år. Rovdyr og parasitter som flott trekker også oppover, og truer bestanden av dyr som tradisjonelt har oppholdt seg der.
De ulike nasjonalparkene og vernede områder i Europa møter klimautfordringene på ulike måter. Noen med tiltak, mens andre registrerer at endringene skjer.
Verdien av nettverk
– Akkurat som i Transboundary Parks, er det mye å hente på å være aktive i et nettverk som vårt i NPKL. Gjennom å høre om utfordringer andre steder, lærer vi samtidig om selv, mener Rune.
Hans drøm er at NPKL skal fungere på samme måte som Transboundary Parcs, hvor nettverket bygges nedenfra og deltakerne har genuint ønske om samarbeid.
Neste nettverksmøte blir i Tsjekkia i juni 2025.