Carol Ritchie deltok på NPKL sitt årsmøte.

Carol Ritchie: - Hadde ikke The EUROPARC Federation eksistert, måtte vi ha funnet det opp!

Norges nasjonalparkkommuner er medlem av The EUROPARC Federation, som er en europeisk praraplyorganisasjon som jobber for å beskytte og fremme natur- og kulturarv i rundt 40 europeiske land. Vi har snakket med leder Carol Ritchie om Naturavtalen og at nasjonalparkkommunenes kan bidra til å oppfylle forpliktelsene i den.

Carol Ritchie: – Hadde ikke The EUROPARC Federation eksistert, måtte vi ha funnet det opp!

Skrevet av Rita Iren Horsdal. Publisert 21. september 2024

Norges nasjonalparkkommuner er medlem i The EUROPARC Federation, som er en europeisk praraplyorganisasjon som jobber for å beskytte og fremme natur- og kulturarv i rundt 40 europeiske land. Vi har snakket med leder Carol Ritchie om Naturavtalen og at nasjonalparkkommunenes kan bidra til å oppfylle forpliktelsene i den.

Når vi ser på situasjonen i verden i dag, er den ikke så forskjellig som da The EUROPARC Federation ble opprettet for 51 år siden.

I et konfliktfylt Europa med ny kald krig, er det helt klart behov for en organisasjon som forsvarer naturen og taler dens sak på tvers av landegrenser. Hadde ikke The EUROPARC Federation eksistert, måtte vi ha funnet den opp, sier Carol Ritchie, leder for organisasjonen, med et smil.

Lokale initiativ gir endringer

Carol Richie erfarer at nøkkelen til bærekraftige endringer ligger i det lokale initiativet. Det er i lokalsamfunnet vi kan se de mest virkningsfulle endringene i praksis, spesielt når det gjelder å oppfylle forpliktelsene i Naturavtalen.

Endringer skjer når mennesker i lokalsamfunnet engasjerer seg og samarbeider på tvers av sektorer, utdyper Carol Ritchie.

Naturavtalen er en del av det globale rammeverket for biologisk mangfold som ble vedtatt under FN-konvensjonen for biologisk mangfold. Den setter ambisiøse mål for å bevare natur og økosystemer. Minst 30 % av alle land- og havområder skal bevares innen 2030.

Det krever endringer i tankesett og handlinger for å nå målene. Fra andre land i Europa har hun sett at nøkkelen ligger lokalt på kommunalt nivå.
Norges nasjonalparkkommuner har vært medlem av The EUROPARC Federation siden 2022, som er et nettverk av myndigheter, organisasjoner og andre aktører som er opptatt av bærekraftig bruk og vern av vår felles naturarv.

Bjørn Åge Jenssen som leder foreningen Norges nasjonalparkkommuner, understreker også betydningen av samarbeid og erfaringsutveksling for å oppnå målene i Naturavtalen.

– Vi har mye å lære fra våre europeiske kolleger, akkurat som nasjonalparkkommunene i Norge kan lære av hverandre, sier han.

The EUROPARC Federation gjennom 51 år

Det er 16 år siden Carol Ritchie hadde første arbeidsdag i organisasjonen. Fra sitt hjemmekontor i Stirling i Skottland leder hun organisasjonen som i dag har 17 ansatte og hovedkontor i Regensburg, Tyskland.

Tidligere var hun leder av Pentland Hills Regional Park, sør for Edinburgh, og jobbet med kommuner. Nå jobber hun over hele Europa, hvor hun lærer og deler erfaringer om koblingen mellom mennesker og natur. Carol peker på de mange interessekonfliktene som gjerne oppstår rundt natur og vernede områder. Økonomiske interesser, landbruk og aggressivt reiseliv kan ofte være i konflikt med behovet for å beskytte sårbar natur. Her kan medlemmene i det europeiske nettverket lære av hverandre.

Lokal tilnærming til Naturavtalen

Hver dag arbeider Carol og kollegene ut fra visjonen “Sustainable nature valued by people”, på norsk; bærekraftig natur som mennesker verdsetter.

Hvorfor er vi her på jorden, hvor skal vi, og hvilke tiltak er riktige nå for å få et balansert forhold til naturen? Bred verdiskaping gjør at unge blir i området og ikke forlater. Når utviklingen i et område er bærekraftig, blir det en katalysator for at mennesker bor og vil besøke et sted. Dette tiltrekker mennesker som vil ta vare på og utvikle et område. Det skaper stolthet og sosial verdi, også for generasjonene som kommer etter oss.

Carol understreker at vi må slutte å vente på nasjonale myndigheter. Lokalsamfunn kan ta initiativ. Noen må starte prosessen, selv om ikke planene er ferdig utarbeidet og godkjent av alle først.

– Suksess avler suksess, og når noen tar initiativ vil andre følge etter. Hvis ikke, vil passitivitet bety døden for biologisk mangfold.

Hun mener at det handler om valg basert på verdier, om å verdsette naturen i kraft av seg selv. The EUROPARC Federation er pragmatikere som finner løsninger på mange nivåer gjennom samarbeid.

– Erfaringene deler vi i nettverket vårt, som en verktøykasse, fortsetter hun, og oppfordrer nasjonalparkkommunene til å være aktive!

Europeisk verktøykasse

The EUROPARC Federation har laget en innholdsrik kunnskapsdatabase og verktøykasse med praktiske eksempler som viser bærekraftige tiltak som gjøres andre steder over hele Europa.

Til kunnskapsdatabasen

– Hvordan fremtiden blir for kommende generasjoner, avhenger på mange måter av at vi står samlet og finner bærekraftige løsninger for å ta vare på natur og kultur gjennom lokalt engasjement og europeisk samarbeid, avrunder Carol Ritchie.

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn