I Junkerdalsura i Saltdal blir prosessen når gran dør og opprinnelig vegetasjon kommer tilbake, studert og dokumentert med både forskerens og kunstnerens øyne. Resultatet blir presentert i en helt ny vandreutstilling vises frem i Nasjonalparksenter Nordland til sommeren.
Forandringer. For noen generasjoner siden ble det plantet gran i områder der den ikke hørte hjemme. Mye bjørkeskog ble hugget i Junkerdal under krigen, og granplanter satt ut for å få nytt og mye trevirke raskt. Men nykommeren har tatt over, og gjort skogen høy og mørk. Grantrær har fortrengt både bjørk og andre vekster som opprinnelig vokste i det kalkholdige jordsmonnet.
Veteranisering
I 2017 startet nasjonalparkforvalterne i Midtre Nordland nasjonalparkstyre et skjøtselprosjekt i Junkerdalsura naturreservat for å restaurere 400 dekar med plantet gran tilbake til bjørke- og furuskog. Frem til 2021 ble trærne saget ned og fraktet ut.
– Å fjerne fremmede vekster i et verneområde er blant oppgavene som nasjonalparkforvaltningen har. I 2021 begynte vi å ringbarke gran, som er en prosess som også kalles veteranisering. Barken fjernes i en ring rundt stammen, og næringsinntaket stopper. Til slutt vil treet dø. Da fikk vi ideen om å dokumentere prosessen, både fra forskerens og kunstnerens ståsted, forteller Johan Rova, som er en av initiativtakerne til prosjektet Observation of Change.
Han jobber i dag som naturvårdare i Länsstyrelsen i Västra Götalands län, og var nasjonalparkforvalter i Midtre Nordland nasjonalpark da ringbarkingen av grantrærne startet i 2021. Johan Rova følger fortsatt Observation of Change tett. Prosjektet er et samarbeidssprosjekt mellom kunst og natur i regi av Adde Zetterquist kunstgalleri og Midtre Nordland nasjonalparkstyre.
Se video med Johan Rova om Observation of Change.
Johan Rova beskriver det som en skånsom måte å få bort uønsket gran på. Død gran blir bosted for utallige innsekter, sopparter og andre vekster. Når lyset igjen slipper gjennom til skogbunnen kommer også bjørka tilbake.
Læring og protest
Prosessen i Junkerdalen dokumenteres av forskere med fakta, tall og grafer, samtidig som kunsteriske perspektiver løftes frem gjennom forskjellige utrykksmåter og materialer.
– Observation of Change handler om hvordan vi mennesker påvirker naturen og hvordan endringene oppleves og føles, på godt og vondt. Prosjektet på nasjonalparksenteret i Saltdal samler mange perspektiver, profesjoner og fag på tvers av landegrenser, forteller han videre.
Den finske kunsteren Maria Huhmarniemi, som er knyttet til University of Lapland i Rovaniemi, er en av kunsterne som deltar i prosjektet. Hennes kunstform er tekstil.
– Jeg bruker tekstiler og broderier for å uttrykke mitt syn på at vi må ta vare på naturen. Dette er politikk, og gjennom kunsten uttrykker jeg min protest, forklarer hun.
Lærerstudenter fra Nesna og Nord universitet har besøkt verneområdet i flere omganger, og vært med på feltarbeid og refleksjoner. Skoleklasser har hatt workshops på nasjonalparksenteret og improvisert rundt endringene som skjer når vi mennesker påvirker naturen. Også når vi forsøker å rydde opp. Erfaringene med å involvere skolene og elevene er også en del av prosjektet.
Ny vandreutstilling
Resultatet av arbeidene vil bli samlet i en vandreutstilling på Adde Zetterquist kunstgalleri, som er samlokalisert med nasjonalparksenteret på Storjord i Saltdal.
Se video med Anja Kath. Lande om prosjektet
– I utstillingen vil vi presentere resultatene fra de forskjellige undersøkelsene og vise frem ulike utrykk. Utstillingen skal invitere til diskusjoner om hva vi vil med naturen og hva som er ønskede og uønskede forandringer. I en tid med et klima i endring er det viktig, sier Anja Kath. Lande, som er intendant på kunstgalleriet.
Hun er opptatt av at grana ikke bare er et problem. Hun forteller at de har arrangert kurs i tægerbinding med grønrøtter, en gammel håndverksteknikk for å lage gjenstander av de tynne trerøttene. Det har blitt syltet, saftet og kokt sirup på granskudd. De har laget spennende land art med gran som tema. Land art er en kunstform, der man lager arbeider i, med og på naturen, som kun varer en liten stund.
Nå gleder hun seg til at den nye utstillingen om Observation of Change åpner til sommeren.
– Vi lever i en overflod av informasjon hvor vi blir bedøvd av inntrykk. Hvordan løfte frem budskapet om at vi trenger naturen, og at når naturen dør, så dør vi også? spør hun.
Etter Saltdal, vil utstillingen engasjere flere når den reiser videre til Havremagasinet i Sverige og Lapland universitet i Rovaniemi.
![](https://nasjonalparkkommuner.no/wp-content/uploads/2025/01/20240609-Maria-Huhmarniemi-portrett-foto-fortellfortell.no-1200x630px-1024x538.jpg)
Den finske tekstilkunsteren Maria Huhmarniemi er en av kunsterne som deltar i Observation of Change. Hun bruker kunst til å uttrykker sin protest mot hvordan vi behandler naturen. Foto: fortellfortell.no