Fakta om Brønnøy kommunes søkeprosess

  • Brønnøy kommune med rundt 8000 innbyggere er i prosess for å søke nasjonalparkkommunestatus
  • Brønnøy deler Lomsdal-Visten nasjonalpark / Njaarken varjelimmiedajve med Grane, Hattfjelldal og Vefsn kommune.
  • Nasjonalparken er 1102 km2
  • Nasjonalparken består av fjorder, skog og karrig høgfjell. Lite tilrettelegging og få merkede stier
  • Nasjonalparken var Norges 30. nasjonalpark da den ble etablert i 2009
  • En av de første nasjonalparkene som går fra fjord til fjell,  herunder et vernet fjordløp – Okfjorden, som er en sidearm av Velfjorden
  • Området er også kjent for krigshistorie, samisk historie og historier fra førmotorisert tid, med elleve tidligere bebodde gårder

Prosessen for å bli nasjonalparkkommune

Skrevet av Rita Iren Horsdal. Publisert 8. desember 2024

Magnar Solbakk, tidligere kulturkonsulent i Brønnøy kommune, har flere «restoppgaver» han ønsker å ferdigstille. En av disse er å få godkjent kommunens søknad om status som nasjonalparkkommune.

– Vi har allerede noen nasjonale ikoner i Brønnøy, fra Brønnøysundregistrene til Torghatten som særskilt attraksjon i Nasjonale turistveger. Vi har Trollfjell UNESCO geopark og vi arbeider med å få Torghatten autorisert som Nasjonal Turiststi. Deretter vil søknaden om nasjonalparkkommunestatus få fokus, forteller Magnar Solbakk, tidligere kulturkonsulent i Brønnøy kommune.

Magnar er motivert for å argumentere godt for å først få søknaden som nasjonalparkkommune godkjent innad i kommunen. Hensynet til klima og miljø, som FNs bærekraftsmål og å oppfylle Naturavtalen vil veie tungt i søknaden. Han trekker frem nasjonalpark som en sterk merkevare nasjonalt og internasjonalt, og at det er store muligheter for reiselivet i å bruke merkevaren i markedsføringen av området.
Lomsdal-Visten var en av de første nasjonalparkene i landet som går fra fjord til fjell. Herunder et vernet fjordløp – Okfjorden, en sidearm av Velfjorden. Området er også kjent for krigshistorie, samisk historie og historier fra førmotorisert tid, med elleve tidligere bebodde gårder. Med over 200 besøk i nasjonalparken er han godt kjent i området.

Søker om nasjonalparkkommunestatus

– Jeg fylte 70 år i slutten av august og gikk 1. september av som kulturkonsulent i kommunen, etter 32 år i stillingen. Jeg har hatt fritidsinteressene mine som arbeid, og da er det lett å fortsette med å gjøre det jeg liker best: Å bli kulturarbeider som pensjonist. Tiden fremover vil jeg bruke til å avslutte noen av prosjektene jeg har startet, som å få av gårde søknaden om nasjonalparkkommunestatus for Brønnøy med medlemskap i foreningen Norges nasjonalparkkommuner, forteller den engasjerte friluftsmannen.

For kommunen hører arbeidet med Nasjonal turiststi, Nasjonal turistveg og nasjonalparkkommunestatus tett sammen, med vern av natur som fellesnevner. Arbeidet i blant annet styre og råd for nasjonalparken har gitt Brønnøy kommune lang erfaring med å samarbeide i nettverk, og dele beste praksis.

Nye kriterier for å bli nasjonalparkkommune

Da Lomsdal Visten nasjonalpark / Njaarken varjelimmiedajve ble etablert i 2009, var kravet for å søke nasjonalparkkommunestatus at minst 50 % av arealet i kommunen var nasjonalpark. Siden en tredjedel av landarealet var innenfor nasjonalparken, var det den gang ikke aktuelt å søke. Kriteriene ble endret i 2015, og planen da var å søke nasjonalparkkommunestatus sammen med Vefsn kommune. Samtidig ble Grane og Vevelstad kommuner ble godkjent på nytt.

– Vefsn hadde ikke saksbehandlerkapasitet til å søke da, men i Brønnøy var både kommunestyret og administrasjonen positive til å søke. Det var jeg som fikk oppgaven med søknadsarbeidet, men det har jeg ikke rukket å ferdigstille – før nå, legger Magnar til.

To kommunestyrer har stilt seg positive til at Brønnøy skal søke nasjonalparkkommunestatus, og både ordfører og kommunaldirektør vil bli løpende oppdatert om søknaden.

Felles prosjekter

Magnar Solbakks 45-årige erfaring med interkommunalt samarbeid viser hvor fruktbart det kan være å forene krefter, for eksempel ved å utvikle felles planer for et område. Med en samlet plan kan kommunene søke om midler til å gjennomføre prosjekter.

– Det har generert 100 millioner kroner til Torghatten-prosjektene våre. Når Torghatten får status som Nasjonal turiststi, utløser det et tilskudd på kr 300.000 i året. I tillegg kommer ekstra tilskudd til konkrete prosjekter og tiltak i området, beskriver han.

Kommuneøkonomi under press

Det følger ingen midler med å være nasjonalparkkommune i dag, noe Magnar mener er en utfordring.

– Det er et dilemma at det ligger mer penger i å være vassdragskommune eller havbrukskommune enn å være en nasjonalparkkommune. Kraft og laks gir sårt tiltrengte inntekter til lovpålagte oppgaver i en slunken kommunekasse, sier han.

Også Brønnøy vurderer jevnlig sine engasjementer og medlemskap for å prioritere hvilke som skal beholdes. Magnar mener likevel at kommunen burde ha råd til både medlemskapet og den administrative ressursen som trengs for å holde i arbeidet med nasjonalparkkommunestatusen.

Fortsetter nasjonalparkarbeidet

Når Brønnøy sin søknad om nasjonalparkkommunestatus blir ferdigstilt, vil det være andre som får ansvaret for å videreføre arbeidet. Andre i Brønnøy kommune vil overta hans plass i det administrative utvalget for Lomsdal-Visten nasjonalpark / Njaarken varjelimmiedajve, hvor også nabokommunene Gane, Vevelstad og Vefsn er representert.

– Fra nasjonalparken ble opprettet, har jeg vært medlem og varmamedlem i nasjonalparkstyret. I fortsettelsen blir jeg en del av et rådgivende organ for nasjonalparken, legger Magnar til.

For Magnar, som var en av de sentrale pådriverne for vassdragsvernet og etableringen av Lomsdal-Visten som nasjonalpark, betyr det mye å fortsette å bidra til arbeidet og være en støtte for nasjonalparkstyret. Han vil fortsette å gi råd om det videre arbeidet med nasjonalparken og fremheve dens unike kvaliteter.

– Fem vassdrag er varig vernet, blant dem Lomsdalselva, som strekker seg tre mil fra fjord til fjell. De ti grotteområdene med over hundre kalksteinsgrotter er også særegne. Det er viktig for meg å bidra til at Brønnøy blir nasjonalparkkommune! avrunder han.

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn