Ole-Jakob Kvalshaug er nasjonalparkforvalter i Lofotodden nasjonalpark og som tester ulike verktøy for digital besøksforvaltning

To nasjonalparkforvaltere beskriver sine erfaringer med digital besøksforvaltning

-Det er en utfordring å nå frem til turistene med informasjon om hvilke områder det er greit å besøke. Det er vanskelig å informere om skånsom ferdsel i sårbar natur, værutfordringer, bratt terreng, innfallsporter, parkering og toaletter. Det er med på å gi stor slitasje på naturen, og det blir konflikter mellom turister og lokalbefolkning, forteller nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug for Lofotodden nasjonalpark.

Som sin nasjonalparkforvalterkollega i Lofoten, beskriver nasjonalparkforvalter Jenny Gulbrandsen i Raet nasjonalpark, at det er utfordrende å nå ut med viktig informasjon til dem som trenger det, når de trenger det.

Begge tester ulike karttjenester.

Lofotodden og Raet nasjonalpark tester digitale verktøy i besøksforvaltningen

Skrevet av Rita Iren Horsdal. Publisert 20. mars 2025

Kan digitale verktøy brukes til å kanalisere besøk i og rundt nasjonalparkene og lede turgåerne bort fra sårbare områder? I nasjonalparkene Lofotodden og Raet tester nasjonalparkforvalterne verktøy for digital besøksforvaltning.

Det er en utfordring å nå frem til turistene med informasjon om hvilke områder det er greit å besøke. Det er vanskelig å informere om skånsom ferdsel i sårbar natur, værutfordringer, bratt terreng, innfallsporter, parkering og toaletter. Det er med på å gi stor slitasje på naturen, og det blir konflikter mellom turister og lokalbefolkning, forteller nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug for Lofotodden nasjonalpark.

Ulykker og krevende redningsaksjoner

Ole-Jakob har vært nasjonalparkforvalter for Lofotodden nasjonalpark siden 2019. Han har sett antall redningsaksjoner i krevende terreng og dødsfall øke år for år, i takt med at turismen i Lofoten øker. Mange ser spektakulære bilder i sosiale medier hvor spisse fjell stuper ned i asurblått hav og kritthvite strender, og vil oppleve det samme.

– Lofoten har vært flinke til å markedsføre seg som en destinasjon internasjonalt, og er på god vei til å bli en helårsdestinasjon. Reiselivsnæringen gjør det godt, men etter hvert som besøkstallene har økt, har vi også blitt klar over medaljens bakside med veksten, beskriver han.

Han forteller om slitasje på lofotnaturen, forsøpling og toalettavfall, økt trafikk langs smale veier, og økt irritasjon over turister som man opplever tar for mye plass og som «tar seg til rette».

– Dette går i verste fall ut over bolysten til folk. Så er det viktig å påpeke at dette ikke gjelder for hele Lofoten, men enkelte avgrensede områder eller «hotspots». Det har ført til at destinasjonsselskapet og reiselivsnæringen har gått fra å jobbe med ren markedsføring av destinasjonen, til å også jobbe mer med aktiv besøksforvaltning.

Ifølge Lofoten friluftsråd var økningen i antall besøk 10-30% i 2024. I 2016 var det 455.800 gjestedøgn i Lofoten og i 2024 561.610 inkludert AirBnb. I tillegg kommer mørketallene med villcampere og andre. Når 80% av turistene er utenlandske, betyr det at mange som kommer til Lofotodden ikke er kjent med terrenget, sårbar natur og været i Lofoten. Heller ikke norsk språk.

Ut.no holder ikke når turistene er utenlandske

-Å informere om nasjonalparken i tråd med besøksstrategien er en viktig oppgave for oss i nasjonalparkforvaltningen. Med digitale verktøy kan vi kanalisere ferdsel til områdene som er vedtatt i besøksstrategien og forvaltningsplanen, områder utenfor vernegrensene som har tilsvarende «nasjonalparkopplevelsesverdi», sier Ole-Jakob.

Miljødirektoratet har et samarbeid med DNT om den digitale karttjenesten UT.no, slik at forvaltningen i større grad kan styre og kontrollere det som blir lagt ut av turer på karttjenesten. Turgåerne blir også varslet om at denne turen befinner seg i et verneområde. Dette fungerer greit overfor norske brukere, men utenlandske besøkende bruker ikke slike særnorske karttjenester og apper.

– For Lofotodden nasjonalpark, der opp mot 80 % av de besøkende er fra utlandet, må vi se oss om etter andre digitale karttjenester der vi kan nå de utenlandske brukerne. Her vil det være mer aktuelt å være til stede på Google Maps, Alltrails og Outdoor Active, legger han til.

Han sier at nasjonalparkforvaltningen i Lofotodden har verken nok ressurser eller riktig kompetanse til å jobbe mye med den digitale informasjonen som ligger ute. Google Maps er en tjeneste som brukes mye av turistene. Vi har et godt samarbeid med Visit Lofoten og Lofoten Friluftsråd om å oppdatere og ta eierskap til informasjon som ligger ute på Google Maps.

For Lofotodden nasjonalpark, der opp mot 80 % av de besøkende er fra utlandet, må vi se oss om etter andre digitale karttjenester for å nå de utenlandske brukerne.

Ole Jakob Kvalshaug, nasjonalparkforvalter Lofotodden

Nye digitale tjenester?

Å ha kontroll på informasjonen om nasjonalparken som ligger ute på nett, i apper og turplattformer har mye å si for besøksforvaltningen i nasjonalparken.

– Jeg er jo en naturforvalter, og ikke en digital markedsfører. Derfor undersøker jeg hvilke andre kart- og turtjenester som kan dekke behovet vi har i Lofotodden. Prosjektet Digitize the Planet, som har som mål å samle kartdata og turinformasjon fra hele verden, og den tyske karttjenesten Outdoor Active, er to av aktørene jeg har hatt dialog med så langt.

Drømmen er automatisk varsling

Jenny Gulbrandsen er nasjonalparkforvalter i den marine nasjonalparken Raet som ligger i Grimstad og Arendal nasjonalparkkommuner. Hun startet jobben i 2017 og beskriver sine erfaringer.

– Drømmen er at når en person går inn i et vernet område, får hen straks et varsel på mobilen om at her kan du for eksempel ikke telte, her er det bålforbud, et sjøfuglereservat eller andre ting å ta hensyn til i naturen, forteller hun.

Som sin nasjonalparkforvalterkollega i Lofoten, beskriver også hun at det er utfordrende å nå ut
med viktig informasjon til dem som trenger det, når de trenger det.

Jenny Gulbrandsen er nasjonalparkforvalter i den marine nasjonalparken Raet, som ligger i Grimstad og Arendal nasjonalparkkommuner.

Upløyd mark

– Hvordan styre ferdselen til sjøs i en marin nasjonalpark? Erfaringene fra digitale kartdata og
ferdsel på sjøen er svært få. Et eksempel er at på mange karttjenester finnes det ikke informasjon om vernede sjøfuglområder, spør Jenny.

På nasjonalparkstyrets nettsider er Asplan Viaks kart koblet til, med i snitt 200 besøk på kartsidene hvert år. Det mener hun sier sitt om at nettsiden er godt gjemt, og ikke et reelt alternativ.

Hvordan styre ferdselen til sjøs i en marin nasjonalpark? Erfaringene fra digitale kartdata og ferdsel på sjøen er svært få. Et eksempel er at på mange karttjenester finnes det ikke informasjon om vernede sjøfuglområder»

Jenny Gulbrandsen, nasjonalparkforvalter

Tester andre verktøy

Hun legger til at de utenlandske turistene ikke har hørt om ut.no, og at informasjonen er på norsk, som de fleste turistene ikke forstår. Miljødirektoratets egne naturbaserte kart er ikke kjent blant folk flest, og det kreves forkunnskaper for å kunne bruke dem.

Det store behovet for å informere om verneområdet gjorde at Jenny begynte å undersøke hvilke
andre løsninger som finnes for å registrere viktig informasjon om nasjonalparken og vernet.

– I fjor deltok jeg på et arrangement i regi av The EUROPARC Federation, og der kom jeg i kontakt med de som har laget informasjonsdatabasen Digitize the Planet og turappen Outdoor Active. Turappen brukes mye ellers i Europa, beskriver hun.

Etter det begynte Jenny å teste appen ved å legge ut informasjon fra Raet og regler for ferdsel.
Etter to-tre timer var mye av informasjonen på plass.

Jenny forteller at flere kommuner har forsøkt å samarbeide om å finne gode digitale kartverktøy,
men interessen har ikke vært like stor hos alle. Alle kommunene som har areal i Raet, har ikke status som nasjonalparkkommunestatus i dag, og kutt i kommunebudsjetter gir stram økonomi og lite fokus på ikke-lovpålagte oppgaver. Da dabber initiativet til slutt ut, selv om erfaringen er at når kommunene samarbeider innbyrdes, og vi i nasjonalparkforvaltningen involveres, deler vi erfaringer og beste praksis.

– Jeg vil ta et nytt møte med Digitize the planet for å komme videre med registreringen i verneområdet. Vi går opp noen veier som også vil gagne andre nasjonalparkforvaltere og nasjonalparkkommuner, avrunder hun.

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn